Bra att veta om aminosyran L-histidine
L-Histidine
L-histidine är en essentiell aminosyra som räknas till gruppen av proteinogena aminosyror. Den isolerades första gången året 1896 av den tyske läkaren Albrecht Kossel. Man trodde först att den endast hade en viktig betydelse för människan i de första spädbarnsåren men senare forskning har visat att den har en viktig betydelse även för den vuxna människan.
L-histidine spelar bland annat en viktig roll som ligand i flera så kallade metalloproteiner och som en katalysator för aktivering av flera enzymer med metallavgiftande funktioner. Detta gör givetvis L-histidine extra intressant i samband med avgiftningsprocesser.
L-histidine spelar en avgörande roll som föregångare i kroppens förmåga att bilda histamin. Denna process förutsätter en aktiv närvaro av enzymet Histidine Dekarboxylase vilket i sin tur förutsätter att människan får i sig tillräckligt mycket vitamin B6. L-histidinets viktiga funktion i histaminbildningen gör den därav intressant i en rad viktiga funktionella processer:
- Immunförsvarsfunktioner.
- Bildning av serotonin, noradrenalin och acetylkolin.
- Fungerande magsyresekretion.
- Skydd mot bakteriellt betingade infektioner.
Senare forskning har även påvisat att L-histidine spelar en viktig roll för bildandet av dipeptiden Karnosin som har intressanta egenskaper som antioxidant. Karnosin tycks dämpa hastigheten i metallrelaterad åldrandeprocess.
Rekommenderade användningsområden:
- Allergier (histaminstimulator).
- Vissa födoämnesallergier (svavelhaltig föda ex vitlök).
- Metallavgiftning.
- Hemokromatos.
- Gastrinstimulator.
- Stärker hörselfunktioner.
Varning.
Vissa studier pekar på att separat intag av L-histidine kan utöka utsöndring i urin av zink vilket är avgörande för bildning av vita blodkroppar. Därför rekommenderas extra intag av zink vid långvarigt l-histidineanvändande.